Focaccia met gepofte knoflook & parmezaan

title

No knead…

Eén van de leukste dingen om te maken vind ik recepten met deeg. De laatste tijd heb ik veel focaccia broden gemaakt, om zo het voor mij ideale recept te creëren. Ik heb verschillende hoeveelheden geprobeerd en durf nu wel te zeggen dat ik een heel fijn recept voor jou heb!


Dit recept is extra fijn doordat het niet gekneed hoeft te worden, lekker makkelijk dus!


Ik koos ervoor om het deeg een nacht in de koelkast te zetten, deze rijs fase kun je ook overslaan, maar hier wordt je deeg wel minder mooi van. Wil je het toch overslaan. Zet de kom dan 2-3 uur op een warme plek. That should work!


Qua toppings kun je alle kanten op. Pesto & cherryomaatjes bijvoorbeeld. Of de klassieke variant met rozemarijn en zeezout. Genieten van dit brood ga je sowieso 😍


Tip: ga je voor het eerst aan de slag met deeg & focaccia maken? Pak mijn filmpje op TikTok/instagram erbij. De visuals laten heel duidelijk zien hoe je het beste deeg krijgt voor dit recept!

Focaccia met gepofte knoflook & parmezaan

Kooktijden

Voorbereiding: 45 minuten

Rusten: 1440 minuten

Bakken: 30 minuten

Ingrediënten

Bereiding

1

Doe het warme water, de gist en de suiker in een grote kom. Roer door elkaar tot de gist is opgelost in het water en laat 5 min. staan zodat de gist kan activeren.

2

Roer dan voorzichtig met een spatel de andere ingrediënten door het gistmengsel tot er een plakkerig deeg ontstaat.

3

Dek de kom af met een theedoek en zet weg voor 15 min. Na deze tijd doe je een “stretch & fold”. Je pakt een stuk deeg, rekt het uit naar boven en vouwt het over het deeg heen. Dit herhaal je een aantal keer tot je merkt dat het lastiger wordt om het deeg te stretchen. Hierna zet je de kom met theedoek weer apart. Herhaal na 15 min. dit proces nogmaals. Herhaal daarna voor de laatste keer het hele proces.

4

Smeer een klein beetje olijfolie op de bovenkant van je deeg. Doe de theedoek over de kom en zet het deeg een nacht in de koelkast.

5

Haal na 24 uur het deeg uit de koelkast, je zult zien dat het deeg verdubbeld is. Met je vuist druk je de lucht uit het deeg.

6

Leg een bakpapier op een bakplaat en bestrijk deze licht met wat olijfolie. Leg hier het deeg op. Vouw het deeg naar binnen zodat er een pakketje onstaat. Leg de mooie kant van het deeg naar boven.

7

Zet de bakplaat op een warme plek en laat nog 2 tot 3 uur rijzen.

8

In het laatste halfuur voor je verder gaat met het bakken van het deeg, start je met het poffen van de knoflook.

9

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de top van de bol knoflook af. Besmeer de top met wat olijfolie en verpak in aluminiumfolie. Zet dit in de oven voor 20 minuten.

10

Laat de knoflook even afkoelen voor je de teentjes uit de schil haalt. Doe de teentjes knoflook in een bakje met wat olijfolie en druk ze plat met een vork. Voeg hier wat zout aan toe. Zet de oven op 230 graden.

11

Pak je deeg erbij, dat nu weer goed gerezen zou moeten zijn. Maak je vingers een beetje nat en druk met je vingers kuiltjes in het deeg. Zorg dat je goed de bodem van de bakplaat raakt wanneer je drukt, zo ontstaan de mooiste kuiltjes. Bestrijk het deeg met de knoflook.

12

Zet de bakplaat in de oven voor 25 minuten. Haal dan de bakplaat uit de oven en strooi hier de kaas overheen. Zet terug in de oven voor ongeveer 5 minuten.

13

Zet de oven uit, doe de deur van de oven open, maar laat de bakplaat nog 25 minuten in de ovenstaan. Zo wordt de korst knapperig. Laat dan afkoelen op een afkoelrek. Doe tot slot nog wat klein gesneden peterselie op het brood. Eet smakelijk!